Feeds:
Innlegg
Kommentarer

Jorden uten mennesker

Boken «The world without us» skrevet av Allan Weismanns hva som kan skje med jorda hadde vært uten mennesker, sånn helt plutselig, nå etter at vi har vært her i tusenvis av år.

Her er noen av hans gjetninger:

 • Det ville bare tatt 36 timer før hele New Yorks T-banesystem var oversvømmet ettersom ingen bemannet de 756 pumpene som daglig pumper ut millioner av liter vann.
 • Huskatter ville vært blant dyrene i verden som klarte seg aller best uten mennesker. Storfe på den andre siden, ville – uten noen til å se etter dem – bli lett bytte for rovdyr.
 • Panama-kanalen ville innen 20 år ha tørket opp.
 • Plastikk, dessverre, vil finnes nærmest i det uendelige. De enorme mengdene vil finnes helt frem til naturen utvikler en mikroorganisme som spiser plastikk.
 • Mot slutten av boken tenker Weisman høyt rundt et interessant faktum:

  Hver fjerde dag blir det én million flere av oss på denne planeten. Hvis vi fortsetter på denne måten vil det være ni milliarder mennesker på jorden ved midten av dette århundret.

  Weisman spør da: Hva om vi gjorde som i Kina og ordnet det slik at hver familie bare kunne få ett barn? Da ville man i løpet av et århundre være tilbake til 1,6 milliarder – slik folketallet var på slutten av det 19. århundre. Weisman mener ikke dette er veien å gå, men synes likevel det er viktig å ta diskusjonen.- Ni milliarder mennesker kommer ikke til å fungere – så fremt vi ikke finner opp en gratis eller billig energikilde som det er rikelige mengder av og som er utslippsfri. Jeg har skrevet såpass mye om energi at jeg vet at noe slikt ikke akkurat er rett rundt hjørnet, sier Weisman til Time Magazine. Til tross for disse mørke utsiktene er han likevel positiv: – Jeg tror vi vil overleve, og at vi kan gjøre det på overkommelig vis. Men før vi begynner å ta grep, vil folk bli mer og mer redde for hva vi står overfor – og det er derfor vi nå ser denne «verdens ende»-bølgen.

  Denne boka blir lagt ut for salg til høsten og forfatteren blir å treffe på Litteraturfestivalen på Lillehammer

  Reklamer

  10 kommentar

  1. Det vil ikke bli noen verdens ende. Planeten vil sannsynligvis bestå, i hvert fall en stund til.

   Men vi mennesker vil snart måtte ta konsekvensene av sinnssykdommen vi påfører naturen og verden og oss selv.

   Vi gjør det allerede.


  2. Jeg er for 1,6 milliarder! Da får (bør få) alle det litt bedre i denne verden… 🙂


  3. Kineserne er de eneste som prøver å gjøre noe med befolkningseksplosjonen. Alle andre regjeringer ignorerer den.


  4. Takk for et tankevekkende og og interresant innlegg, skal jammen titte litt på den boken;)


  5. Interesant!!!! Tror jeg må lese den og ha den i hylla mi etterhvert 🙂


  6. Apropo plastikk…

   Hørte på nyhetene av man sliter med gravplasser til alle de som dør etterhvert. Des flere mennesker vi er jo flere dør… enkel statistikk 🙂 Et av problemene er faktisk de som ble gravlagt på 50 tallet, de ble gravlagt i plastikk!!! De gravene kan ikke brukes om igjen fordi de stakkarne som ble gravlagt ikke har blitt en del av moder jord igjen.

   Utrolig ekkelt og skremmende tanke.

   Fra jord er du kommet til jord skal du bli ….ikke akuratt på 50-tallet nei :-/ Jeg vil kremeres har jeg besluttet. Og så skal asken strøs utover havet eller fra Galdhøpiggen eller noe sånt.


  7. Så de ble gravlagt i plastikk på 50-tallet. Det visste jeg ikke.
   Visste de ikke på den tiden at det ikke var nedbrytbart kanskje?
   Jeg har ikke tatt stilling til om jeg vil kremeres eller begraves, men vil definitivt ikke bli lagt i plast.

   Når det gjelder jordas undergang så tror jeg heller ikke at den er nær, men allikevel interessant å se hva som vi har stelt i stand her på jorden.
   For uten mennesker, til å stå for vedlikeholdet, vil alle verdens kjernekraftverk (over 400) gå opp i flammer eller få en kjernefysisk nedsmelting.

   Synes det høres ufattelig ut at det skal øke fra 1.6 milliarder 9 milliarder på ett halvt århundre!! Er vi forberedt på det tro?


  8. Jeg så dokumentaren til denne faktisk. Det var interessant, men det ble litt rart at de så ut til å gå ut fra at alle menneskene på hele jorden plutselig forsvant i samme sekund, på en måte alle dyr og andre levende ting var upåvirket av. Jeg ser ikke helt hvordan det hadde vært mulig.


  9. Hehe, nei, det virker ikke litt søkt, men allikevel spennede å se hva vi har satt i gang og hva som må til av vedlikehold av det vi har laget og funnet opp.


  10. Interessant lesning. Det med folketallet hadde kansje ikke vert så dumt.. Har bidratt med to jeg da.. 🙂  Comments RSS

  Legg igjen en kommentar

  Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

  WordPress.com-logo

  Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

  Google+-bilde

  Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

  Twitter-bilde

  Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

  Facebookbilde

  Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

  w

  Kobler til %s

  %d bloggere like this: