Uten tilsatt sukker er en setning som går igjen på produkter nå som er erstattet av en eller annen kunstig sukkererstatning.
F.eks disse t produktene:
Høres ikke setningen Uten tilsatt sukker litt rar ut?
Uten sukker eller Ikke tilsatt sukker er bedre setninger i mine ører.
Eller er det bare meg som har gått glipp av en måte å formulere seg rett på?
Det ser kanskje slik ut. 😉
Vet du? Det har du helt rett i! Det har jeg aldri tenkt over, men du har helt rett! «Ikke tilsatt sukker» og «Uten sukker» høres mye bedre ut.
Jeg reagerer og synes det høres rart ut når der på produkter står, tilsatt mindre sukker eller 30% mindre sukker. I forhold til hva??
Valkyriana: Godt! Da er jeg ikke alene 😉
Eugenie: Jeg tenker da at det er 30% mindre enn det den inneholdt før.
Men hva mengden var før er jo ikke presisert.
Men det er jo faktisk muligheter for å regne ut hva mengden var før der det står mindre enn 30% mindre sukker.
Der det bare står tilsatt mindre sukker der får en bare gjette eller finne ett gammelt glass 😉
Ganske mange varer blir tilsatt aspartan i stedet, og det er jo rene giften.
Når det gjelder brus og saft, holder jeg meg langt unna «light»-produkter, siden de da inneholder så mye lugubre tilsatningsstoffer i stedet for sukker.
Aldri tenkt på det før, men du har ett godt poeng 😉
Jeg tror dette har med Lavkarbo-dietter å gjøre… For slike folk teller de «naturlige» karbohydratene («fruktsukkeret»?) i feks den rene tomaten eller jordbæret like mye som tilsatt sukker… Og disse diettmenneskene er det jo ganske mange av i landet etterhvert.
Så ved å skrive ting på denne krøkkete måten, så får produsenten pressisert at de ikke har tilsatt sukker ekstra, men at de som ikke skal ha karbohydrater fortsatt må lese på pakken.
…frittstående er «ikke tilsatt sukker» klart en bedre setning. Men når du leser hele teksten «Idun tomatketchup uten tilsatt sukker», så blir det vanskeligere å bytte ut «uten» med «ikke».
Heisann!
Hva med «sukkerfri» eller «uten sukker»?
Hva lærer man i skolen og hvem får jobb som tekstere?
Mange nye uttrykk kommer til og språket er og har alltid vært i bevelgelse, men er dette et resultat av naturlig endring i språkutviklingen? Tror bestemt ikke det!
Vi jakter videre og kan kanhende komme med mangt et godt utbytte!
Gleder meg!
«Sukkerfri» og «uten sukker» er helt klart ett bedre alternativ.
Hvorfor det har blitt sånn er ikke godt å si. Tussen har ett alternativ over her.
Men for meg så ser det ikke ut som om det er en del av en setning. Den ser for meg frittsående ut.
Det er her de jukser litt, skjønner dere! 😉
«Sukkerfri» og «uten sukker» tilsier at det 100% garantert ikke sukker i. «Ikke tilsatt sukker» derimot betyr bare at det ikke er søtet med raffinert sukker. Det kan likevel inneholder tonnevis med sukker, men det er der naturlig – som fruktose i frukt, bær osv. Må’kke tro det er sukkerfritt, altså! 😀
Da går vi for «Ikke tilsatt sukker!»